Notícies del Consell

« Ves enrere

El Pla Vega Renhace incorpora al seu full de ruta les propostes de mig centenar d'experts de la seua mesa tècnica

El Pla Vega Renhace incorpora al seu full de ruta les propostes de mig centenar d'experts de la seua mesa tècnica

  • La Generalitat reuneix tècnics de totes les administracions públiques, d'universitats, empresaris, grups ecologistes, entre altres, a Oriola per a escoltar, debatre i incloure les seues iniciatives en el Pla Vega Renhace.
  • En la reunió s'ha acordat crear una comissió de treball, formada per un grup més reduït de persones, per a la redacció i seguiment de totes les propostes debatudes.

 

12-02-2020. ORIOLA. La Generalitat, a través del Pla Vega Renhace, ha reunit a Oriola, en concret en la Facultat de Ciències Socials i Jurídiques de la UMH, a mig centenar de tècnics de les administracions públiques, universitats, empresaris, la Cambra de Comerç d'Oriola i la Cambra de Comerç d'Alacant, representants d'associacions d'ecologistes, entre altres, amb la finalitat d'escoltar totes les seues propostes. Fruit d'aquesta reunió, el Pla Vega Renhace ja ha començat a treballar en totes aquestes propostes, inclosos els seus informes i estudis en el full de ruta d'aquest pla.

A la reunió de la mesa tècnica, convocats per la Direcció General d'Anàlisi i Polítiques Públiques de Presidència de la Generalitat, van acudir representants de les administracions, de l'àmbit científic i de col·lectius de la societat civil tant d'Oriola com de la resta de la comarca del Baix Segura.

La sessió de treball va estar coordinada per la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques de Presidència de la Generalitat, Ana Berenguer, responsable del disseny d'aquest pla, i pels comissionats de la Generalitat per al Pla Vega Renhace, Jorge Olcina i Antonio Alonso.

La sessió de treball de la taula tècnica, va començar a les 16.00 hores i es va prolongar fins a les 20.00 hores del dimarts, 11 de febrer, i es va articular entorn dels següents eixos temàtics: actuacions hidràuliques, emergència climàtica, desenvolupament econòmic, planificació territorial (PAT) i pla de participació ciutadana, I, per a concloure, el calendari d'actuacions.

Moderada per Jorge Olcina, Antonio Alonso i Ana Berenguer, en la mesa tècnica van participar per torns:

  • Representants del Ministeri de Transició Ecològica, a través de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS).
  • Representants de la Generalitat, a través de directors generals de Conselleries com la d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, o director general d'Emergències.
  • Diputació Provincial d'Alacant.
  • Consell Valenciá de Cultura.
  • Grups d'ecologistes del Baix Segura.
  • Empresaris i consultors.
  • Professors universitaris de les universitats Miguel Hernández i d'Alacant.
  • Representants de Convenga-Consorci de Desenvolupament Econòmic del Baix Segura.

Una vegada escoltades i debatudes totes les propostes dels tècnics i experts convocats en la reunió de la mesa tècnica s'incorporaran al full de ruta del Pla Vega Renhace, per la qual cosa, es debatran en les quatre sessions de participació pública, obertes a tots els ciutadans, que tindran lloc al Baix Segura; la primera, el pròxim dia 12 de març en Dolores.

Al final de la reunió, es va acordar crear una comissió de treball, formada per un grup més reduït de persones per a ser així més operatius; una comissió que s'encarregarà de la redacció i seguiment de totes les propostes debatudes.

És la primera vegada que el Pla Vega Renhace de la Generalitat reuneix una mesa tècnica d'aquesta envergadura, és a dir, que uneix a administracions i representants del sector empresarial i de col·lectius de la societat civil; una reunió que encaixa amb la filosofia del mateix pla, basada en el consens, en la participació pública i en la transparència d'accions i resultats.

En la reunió es va anunciar la celebració de dues reunions específiques més amb col·lectius d'especial importància a la comarca: una dirigida a alcaldes i alcaldesses de la comarca i una altra al sector agrícola. Es pretén comunicar de primera mà els avanços que es vagen aconseguint en l'elaboració del Pla Renhace i obtindre les seues impressions per a incorporar-les al document final.

El Pla Vega Renhace és el projecte de regeneració del Baix Segura que està duent a terme la Generalitat en aquesta zona com a conseqüència de la DANA o gota freda del passat mes de setembre.

Un pla que té com a fi analitzar i aplicar mesures estructurals per a -des del consens i amb la col·laboració de la societat civil- construir un projecte de regeneració, rehabilitació i, sobretot, de futur al Baix Segura; és a dir, un projecte que fomente el desenvolupament econòmic i el progrés en aquesta zona de la Comunitat Valenciana.

Per a buscar les solucions per al futur i convertir el territori en resilient als extrems de l'aigua, la Generalitat compta amb l'assessorament de Jorge Olcina, catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant, comissionat per a la coordinació en els àmbits científic i tècnic, i amb Antonio Alonso, empresari del municipi d'Almoradí, per a la interlocució i intermediació entre l'àmbit tècnic i els agents socials.


 

Síntesi de temes tractats

Listado Documentos