Notícies del Consell

« Retour

El pla Vega Renhace obri un procés innovador de participació ciutadana

El pla Vega Renhace obri un procés innovador de participació ciutadana

  • La primera sessió, oberta a tota la comarca, tindrà lloc a Dolores el pròxim 12 de març.
  • El Pla de regeneració i progrés a la comarca del Baix Segura se sustenta en cinc pilars: infraestructures hidràuliques, àrea econòmica, pla de col·laboració ciutadana, emergència climàtica i societat.
  • Un dels objectius és buscar una solució integral en matèria hídrica per al Baix Segura.

 

30/01/2020. La directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques de Presidència, Ana Berenguer, i els comissionats de la Generalitat per al pla Vega Renhace, Antonio Alonso i Jorge Olcina, han presentat les bases i la pàgina web del pla Vega Renhace en una roda de premsa que ha tingut lloc a Almoradí, un dels municipis del Baix Segura més afectats per la gota freda, o DANA, del mes de setembre passat. Es tracta d'un pla concebut i impulsat per la Generalitat Valenciana, que pretén convertir els fets del mes de setembre passat en una oportunitat.

En la presentació, Ana Berenguer ha explicat els esforços de coordinació que ha desenvolupat la Generalitat amb les administracions implicades i la Mesa Comarcal i ha recalcat que ara arriba el torn als ciutadans i agents socials. "Estem treballant a ple rendiment. La nostra intenció és sumar-hi i escoltar tothom; en definitiva, es tracta d'escoltar el Baix Segura, identificar el que la comarca vol i que les decisions no es prenguen únicament a València i a Madrid. Actuarem en conseqüència amb suport dels experts".

La presentació ha tingut lloc al Centre Cultural Municipal d'Almoradí i en l'acte han participat també els comissionats de la Generalitat per al pla Vega Renhace, Jorge Olcina i Antonio Alonso, a qui Ana Berenguer ha agraït la implicació i dedicació que han tingut en aquest projecte. "El prestigi tècnic de Jorge Olcina està fora de tot dubte, així com el paper fonamental d'Antonio Alonso com a persona que coneix perfectament la realitat de la comarca".

Cinc pilars

El pla Vega Renhace, el punt de partida del qual es remunta a les jornades tècniques organitzades al desembre a Orihuela, se sustenta en cinc pilars o línies estratègiques d'actuació: infraestructures hidràuliques, àrea econòmica, pla de col·laboració ciutadana, emergència climàtica i societat. Entre aquests, la participació ciutadana és la que tindrà principal protagonisme des de hui i fins al mes de juny.

"Els ciutadans són el centre de les polítiques públiques, per això, en el pla Vega Renhace volem que siguen part activa del procés d'avaluació de problemes, oportunitats i solucions, i per a aquest fi hem preparat quatre rondes de consultes a la comarca, obertes a tota la població; la primera tindrà lloc a Dolores el 12 de març. Des d'ací, convide tots els veïns d'Almoradí, en particular, i del Baix Segura, en general, a participar-hi", ha dit.

Per la seua banda, Jorge Olcina ha explicat que en l'àrea d'infraestructures l'objectiu és buscar una solució integral en matèria hídrica per al territori del Baix Segura. "En el pla estem treballant en actuacions al llit del riu Segura i a les lleres problemàtiques de la comarca; en el sanejament i la depuració d'aigües; en l'aprofitament de l'aigua davant de situacions climàtiques extremes com ara inundacions o sequera, així com en la permeabilitat d'infraestructures".

Una àrea en la qual els treballs s'estan coordinant amb la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS), la Conselleria de Política Territorial, la Conselleria d'Agricultura, així com els tècnics d'universitats, entre d'altres.

En l'apartat d'emergència climàtica l'objectiu del pla Vega Renhace és aconseguir millorar la prevenció i la gestió de les emergències i la capacitat de reaccionar davant d'impactes esperables. En aquest sentit, Jorge Olcina ha explicat que la comarca és una zona pilot per a redissenyar el protocol d'emergències. També s'ha referit al Centre Internacional d'Estudi d'Inundacions, i ha aclarit que s'està escoltant i integrant-hi diversos col·lectius i grups de la societat civil, i que aquest centre no es limitarà únicament a inundacions, és a dir, estarà vinculat també a fenòmens extrems de l'aigua, com la sequera, les emergències i la tecnologia de l'aigua.

Àrea econòmica

Quant a l'àrea econòmica, el comissionat de la Generalitat per al pla Vega Renhace, Antonio Alonso, ha explicat en quina fase es troba. "Estem ara mateix pensant quines accions podem fer, avançant en dues àrees fonamentals: indústria agroalimentària i turisme agrícola", ha explicat.

En l'apartat d'indústria alimentària el pla Vega Renhace busca la transformació digital del sector agroindustrial del Baix Segura, amb el focus en l'aplicació de les tecnologies més avançades i la creació en aquesta comarca d'un districte digital especialitzat entorn de les tecnologies aplicades a l'agricultura i el medi natural, incentivat per proves de concepte en la mateixa agricultura per a emprenedors i empreses emergents.

"En l'altra línia de treball, en el turisme agrícola, el nostre objectiu és impulsar projectes concrets que posicionen l'horta del Baix Segura com un espai de valor del patrimoni paisatgístic i potencien la contribució que fa a la sostenibilitat del planeta", ha explicat Antonio Alonso.

Pàgina web

Després de l'explicació dels pilars del pla Vega Renhace, la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques de Presidència, Ana Berenguer, ha presentat la web del projecte: consulteu ací.

En aquesta pàgina web es resumeix l'essència del pla Vega Renhace, s'expliquen quins en són els pilars i, a més, es manté actualitzada amb una secció de notícies en la qual, en nom de la transparència, s'informa de totes les reunions de treball i actuacions emmarcades en el pla i es convida els ciutadans a participar a través de la bústia ciutadana.

Col·laboració amb la societat civil

El pla Vega Renhace és el projecte de regeneració del Baix Segura que està duent a terme la Generalitat en aquesta zona arran de la DANA, que té com a finalitat analitzar i aplicar mesures estructurals des del consens i la col·laboració amb la societat civil, per a regular i rehabilitar el Baix Segura, i que servirà per a complementar els 143 milions d'euros que la Generalitat ja ha compromés per a pal·liar els efectes d'aquest fenomen.