Notícies del Consell

« Ves enrere

La Generalitat reprén online el procés de participació ciutadana del Pla Vega Renhace

La Generalitat reprén online el procés de participació ciutadana del Pla Vega Renhace

  • La videoconferència de presentació del nou format i metodologia tindrà lloc demà a les 17:00 h.
  • La crisi del coronavirus ha obligat a adaptar les sessions de treball, que es realitzaran fins al mes de juny en diferents jornades

 

(04-05-2020). Alacant. La Generalitat reprendrà el procés de participació del Pla Vega Renhace de manera telemàtica demà, dimarts 5 de maig a les 17:00 h., amb una videoconferència en la qual es presentaran les noves jornades digitals; un canvi, de sessions presencials a sessions on-line, que es deu a la crisi sanitària que s'estem vivint per la crisi del coronavirus i que impedeix les reunions presencials. Així, el Pla Vega Renhace de la Generalitat reprén un procés que va arrancar el dia 12 de març en Dolores, amb la primera sessió de participació ciutadana de quatre previstes, però modificant calendari, format i metodologia.

A la sessió de demà assistiran la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques de Presidència de la Generalitat, Ana Berenguer, responsable del disseny del pla, i els comissionats de la Generalitat per al Pla Vega Renhace, Antonio Alonso i Jorge Olcina, així com María Jesús Galán Pérez, directora general de Participació Ciutadana.

Cal recordar que la participació ciutadana és una peça essencial del Pla Vega Renhace, l'eina perquè la societat civil puga opinar i proposar solucions per al futur del Baix Segura, una comarca que va resultar totalment devastada per la DANA o gota freda del passat mes de setembre.

"El procés de participació ciutadana és la pedra angular del Pla Vega Renhace de la Generalitat; els ciutadans són el centre de les polítiques públiques. En el pla volem que siguen part activa del procés d'avaluació de problemes, oportunitats i solucions. Cal no oblidar que el Vega Renhace té com a fi convertir el desastre, és a dir, la DANA, en una oportunitat per al Baix Segura, en una oportunitat per al futur, en una oportunitat en la qual els protagonistes, els qui més poden aportar per al seu territori són els ciutadans de la comarca", ha explicat Ana Berenguer.

Punt de partida, Dolores

En aquesta primera sessió es donaran a conéixer als participants les conclusions del diagnòstic ciutadà de la sessió del 12 de març en Dolores, la primera de les quatre que estaven previstes en el pla, i s'explicarà la metodologia del procés de participació online. Una metodologia que combina sessions per videoconferència i el treball amb altres eines digitals com, per exemple, xats en grups de xarxes socials.

Les sessions de participació ciutadana online s'articularan entorn de quatre taules de treball perquè els assistents a les mateixes debaten sobre possibles propostes i projectes per a la comarca sobre cadascun dels eixos temàtics del mateix pla: emergència climàtica; infraestructures hidràuliques, economia i societat.

Les propostes que es debaten en el procés de participació digital, amb posterioritat, s'analitzaran per la comissió tècnica del Pla Vega Renhace per a valorar la viabilitat d'aquestes; és a dir, que proposades dels ciutadans i l'anàlisi tècnica de les mateixes van de la mà.

De fet, en aquesta primera videoconferència també s'informarà a tots els participants del treball realitzat fins ara pel grup de treball de la comissió tècnica i de les primeres actuacions concretes que ja s'estan avaluant perquè, en el curt termini, es puguen dur a terme al Baix Segura.

Com inscriure's

Les persones que volen participar en el procés de participació ciutadana online, que arranca demà i es prolongarà fins a finals de juny, han d'inscriure's primer en el següent enllaç: https://vegarenhace.gva.es/va/formulari-segona-jornada. En aquesta primera trobada, a més, es facilitarà informació detallada sobre el calendari i la metodologia de treball.

Cal recordar que el Pla Vega Renhace és el projecte de futur per al Baix Segura impulsat per la Generalitat, la fi de la qual és convertir la DANA o gota freda en una oportunitat; els objectius, convertir el territori en resilient davant un altre fenomen meteorològic de característiques similars al de setembre passat i aconseguir el desenvolupament econòmic de la comarca.

A més, la Generalitat està agilitant el procediment pel qual s'abonen les diferents ajudes econòmiques directes per la DANA perquè, en ple confinament causat pel *coronavirus, les persones que les hagen sol·licitades les cobren al més prompte possible; una mesura que s'ha pres també per la crisi que s'està vivint per la COVID-19 o coronavirus.