Notícies del Consell

« Ves enrere

El Baix Segura inicia la participació ciutadana del Pla Vega Renhace de la Generalitat

El Baix Segura inicia la participació ciutadana del Pla Vega Renhace de la Generalitat

  • Els assistents han compartit les seues experiències de la DANA i han identificat problemes i solucions de futur per al Baix Segura.
  • La jornada ha girat entorn de quatre eixos temàtics: infraestructures hidràuliques, àrea econòmica, emergència climàtica i societat.

 

12/03/2020. DOLORES. El procés de participació ciutadana del Pla Vega Renhace de la Generalitat Valenciana ha arrancat hui, dijous 12 de març, en Dolores, amb una sessió en la qual han participat ciutadans dels 27 municipis del Baix Segura; comarca, totalment devastada per la DANA o gota freda del passat mes de setembre. Es tracta d'una sessió de treball innovadora en la mesura en què les aportacions per a buscar solucions de futur per a la comarca ixen dels mateixos ciutadans.

Aquesta és, a més, la primera de les quatre sessions organitzades en el marc del Pla Vega Renhace de la Generalitat, atés que la participació ciutadana és l'essència del mateix pla; és a dir, són els ciutadans els que analitzen les fortaleses de la comarca en la qual viuen així com les oportunitats per al territori.

De quatre hores de duració, la sessió de hui s'ha estructurat en quatre taules de treball amb quatre eixos temàtics, un per cada taula: infraestructures hidràuliques, emergència climàtica, desenvolupament econòmic i societat. En cadascuna, i guiats per una persona com a dinamitzadora de cada taula, els assistents han compartit les experiències que van viure en la DANA i han analitzat les febleses del territori des de la temàtica de la seua taula. Tots els participants, girant per les taules, han tractat assumptes dels quatre eixos temàtics, en concret, fortaleses i amenaces.

A continuació, s'han tractat les diferents amenaces externes per al Baix Segura. Finalment, i com a conclusió, s'ha reflexionat sobre les fortaleses de la comarca, i les oportunitats que han sorgit, posant en comú les conclusions de les diferents taules de treball.

"El ciutadà, el centre de les polítiques públiques"

A l'inici de la jornada, la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques de Presidència de la Generalitat, Ana Berenguer, responsable del Pla Vega Renhace, ha explicat que el pla és un projecte viu, concretant que totes les sessions, les altres tres també tindran lloc al Baix Segura en els pròxims mesos, són complementàries.

"El procés de participació ciutadana és la pedra angular del Pla Vega Renhace; els ciutadans són el centre de les polítiques públiques, per això, en el pla volem que siguen part activa del procés d'avaluació de problemes, oportunitats i solucions; per això, estem hui ací en Dolores. El pla té com a fi convertir el desastre, la DANA, en una oportunitat per a la comarca, en una oportunitat per al futur, en una oportunitat en la qual els protagonistes, els qui més poden aportar, són els ciutadans de la comarca", ha indicat en presentar la jornada.

A la jornada de hui en Dolores també han assistit el comissionat de la Generalitat per al Pla Vega Renhace, Jorge Olcina, i la directora general de Participació Ciutadana, María Jesús Pérez, i la directora territorial de Presidència de la Generalitat, Antonia Moreno.

Abans de l'inici de les taules de treball, Jorge Olcina ha indicat que la participació ciutadana és l'essència del Pla Vega Renhace, que és un pla que va de baix a dalt, per això, s'està construint. El pla busca una solució integral en matèria hidràulica per a la comarca, per aquest motiu un dels seus eixos siguen les infraestructures hídriques, treballant les situacions extremes de l'aigua, és a dir, tant inundacions com sequera. En les taules de treball a més d'aquesta àrea s'aborda la problemàtica de la comarca en els altres àmbits: social, emergència climàtica i econòmica.

Per part seua, María Jesús Pérez, ha explicat que la participació ciutadana respon a una metodologia segons la qual són els ciutadans els qui, amb iniciatives com aquesta sessió de treball, traslladen les seues iniciatives als responsables de l'administració. "La participació ciutadana no acaba ací i hui; està en el centre de totes les polítiques públiques", ha afegit.

Cal recordar que el pla Vega Renhace és el pla de futur per al Baix Segura impulsat per la Generalitat; els objectius del qual són convertir el territori en resilente davant un altre fenomen meteorològic de les característiques de la DANA i aconseguir el desenvolupament econòmic de la comarca.

Pròximes sessions

Després de la jornada de participació ciutadana de Dolores, estan previstes les altres tres a Almoradí, per a definir prioritats en el curt, mitjà i llarg termini; Guardamar del Segura, la fi del qual és revisar projectes sorgits en el procés, i Oriola, en aquest cas, per a votar projectes. De moment, i a causa del coronavirus, s'ha ajornat la sessió d'Almoradí, prevista inicialment per al 16 d'abril. Des de la Direcció General d'Anàlisi i Polítiques Públiques de Presidència s'anunciaran les noves dates, modificades per les mesures de prevenció que s'estan prenent tant a la Comunitat Valenciana com en la resta del país.

Cadascuna de les propostes que es debaten en les quatre sessions s'estudiaran, amb posterioritat, per la comissió tècnica del Pla Vega Renhace per a valorar la viabilitat d'aquestes; és a dir, que proposades dels ciutadans i l'anàlisi tècnica de les mateixes van de la mà.

La inscripció per a les pròximes sessions de participació ciutadana es podran realitzar en la web del Pla Vega Renhace, una vegada es coneguen les dates. A més, a la mateixa web, tots els ciutadans poden realitzar les seues propostes per a la comarca, en concret, en la bústia de suggeriments i a través d'un fòrum ciutadà.